avatar

Ο καρκίνος δεν είναι απλώς μία λέξη. Είναι μία δήλωση, η οποία αναφέρεται σε μία αφύσικη ή ασυνήθιστη συμπεριφορά των κυττάρων του οργανισμού. Ωστόσο, σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο, ο καρκίνος δηλώνει ένα ζώδιο.

Αρκετές φορές, έχω σκεφτεί πώς θα αντιδρούσα αν άκουγα το γιατρό να μου λέει «καρκίνος». Σίγουρα, παραλυμένη από φόβο, τρομοκρατημένη, μουδιασμένη.

Η ΛΕΞΗ «ΚΑΡΚΙΝΟΣ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μπορεί να του ανατρέψει τον κόσμο ολόκληρο.

Έχω αναρωτηθεί ποιος ή τί έχει προσδώσει σε αυτή τη λέξη τόση μεγάλη δύναμη ώστε να ορίζει τη ζωή και το θάνατο; Ή μήπως αυτή η λέξη όντως έχει τόση δύναμη;

Μπορεί να μην έχω απαντήσεις για τα παραπάνω ερωτήματα, μπορώ όμως να μιλήσω με βεβαιότητα για την ψυχική ανθεκτικότητα των γυναικών/μαμάδων/συζύγων/εργαζομένων, των οποίων τα παιδιά τους νόσησαν ή νοσούν. Μπορώ, επίσης, με βεβαιότητα να μιλήσω για την ψυχική ανθεκτικότητα αυτών των παιδιών, κοριτσιών και αγοριών, για τη μάχη ζωής που δίνουν καθημερινά. Μία μάχη ζωής χωρίς διακρίσεις και στερεοτυπικούς κανονισμούς.

"Υποκλίνομαι στους γονείς παιδιών με καρκίνο": Μια κοινωνική λειτουργός εξομολογείται στο Infokids.gr

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΕΝΙΑΣ

Όσον αφορά την ψυχική ανθεκτικότητα των πρώτων, θα μπορούσα να αφιερώσω ώρες γραψίματος για μία γυναίκα, μητέρα της οποίας το παιδί νόσησε.

Είναι η Μένια, με την οποία η γνωριμία μας μετρά μερικούς μήνες, ωστόσο μέσα σε αυτό το διάστημα μου επικοινώνησε σκέψεις, προβληματισμούς, συναισθήματα, τόσο του παρελθόντος και του παρόντος, αλλά πολύ περισσότερο του μέλλοντος.

Όλες μας οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του παιδιατρικού καρκίνου, την ψυχική υγεία των survivors αλλά και των γονέων/φροντιστών, την αναγκαιότητα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης αλλά και το ταμπού της ελληνικής κοινωνίας ως προς αυτήν.

Πολλές ήταν οι φορές που αναρωτηθήκαμε και οι δυο μας πόσο πιο υγιής θα ήταν η κοινωνία εάν ο καθένας από εμάς, παιδί, έφηβος, γονέας φρόντιζε για την ψυχική του ισορροπία και ευεξία

Με αυτή τη σκέψη δημιούργησε και το Καρκινάκι, ήταν μία δική της προσωπική ανάγκη, ήταν δώρο και της Νεφέλης, που όπως μου αναφέρει συχνά είναι ο δικός της ήρωας, δηλώνοντας περήφανη μαμά. Ήρωας της ήταν όμως και ο μικρός της γιος, και εκείνος της έδινε δύναμη, ασχέτως αν εκείνος δεν το καταλάβαινε λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Εγώ απλά αναρωτιέμαι για τη δύναμη που κρύβει ο καθένας μας, αναρωτιέμαι για τη δύναμη της Νεφέλης τότε, όντας 3,5 ετών, για τη δύναμη της Μένιας και κάθε μαμάς σε τούτο τον κόσμο
Η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι ένα χαρακτηριστικό με το οποίο κανείς γεννιέται. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να ενισχύσει την δική του ψυχική ανθεκτικότητα. Από τις κουβέντες μας, μου έδωσε να καταλάβω ότι η ειλικρίνεια απέναντι στην κόρη της, η αισιοδοξία, το χιούμορ, η βίωση θετικών συναισθημάτων τη βοήθησαν σημαντικά ούτως ώστε να είναι δίπλα στη Νεφέλη, δίπλα σε οποιαδήποτε άλλη μαμά της οποίας το παιδί νοσεί.

Την ακούω συχνά να λέει «το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας και πρέπει όλα τα παιδιά να γίνονται καλά. Να μην υποφέρει κανένα παιδί στον κόσμο», και το πιστεύει, και αγωνίζεται για αυτό, με τον τρόπο που μπορεί. Και τη στηρίζω γιατί τη πιστεύω.

Τη θαυμάζω τη Μένια, όπως θαυμάζω και τη Νεφέλη. Τις συνδέουν πολλά, μα πάνω από όλα η δύναμη για ζωή..

Βιβή Λιόπετα

Κοινωνική Λειτουργός

TΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία, λειτουργεί ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης γονέων παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο.

Παράλληλα, υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για γονείς παιδιών που νόησαν με καρκίνο.

Το πρόγραμμα αφορά τα ιατρικά κα ψυχοκοινωνικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς μετά το τέλος της θεραπείας του παιδιού τους.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι γονείς ενημερώνονται και εκπαιδεύονται για τα θέματα επιβίωσης παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο σε συνεργασία με το Διατομεακό ιατρείο παρακολούθησης επιβιωσάντων από καρκίνο στην παιδική ηλικία της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας (ΠΟΑιΜ) της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ (Υπεύθυνος Καθηγητής Αντώνης Καττάμης).

Επιστημονική υπεύθυνη της ομάδας είναι η κα Κατερίνα Κατσιμπάρδη MD, PhD (Παιδίατρος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΠΟΑιΜ).

Infokids.gr

Admin (Author)